article image Binnenland

Medewerker Leidse vruchtbaarheidskliniek gebruikte jarenlang eigen sperma

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 10/01 10:36

Had genetische aandoening

Tussen 1979 en 1985 heeft een laborant van vruchtbaarheidskliniek SMCG in Leiden zijn eigen sperma gebruikt voor het bevruchten van vrouwen. Dat meldt Omroep West woensdag. Het blijkt te gaan om een man met een genetische aandoening. Hij verwekte zeker 11 kinderen.

In 2023 kwamen twee donorkinderen die verwant zouden moeten zijn erachter dat er geen dna-match tussen hen bestond. Een van beiden matchte wel met twee andere donorkinderen die al in 2017 ontdekten dat er iets niet in de haak was. De moeders van de personen waren alle drie behandeld in het SMCG in Leiden.  

De kinderen kwamen de laboratoriummedewerker op het spoor en besloten contact op te nemen. Hij gaf toe dat hij in de genoemde periode gebruik heeft gemaakt van zijn eigen zaad. De kliniek bestaat inmiddels niet meer, maar het archief wordt beheerd door Medisch Centrum Kinderwens. Die zeggen geschokt te zijn door de onthulling en proberen contact te zoeken met mensen die zich destijds lieten helpen door de kliniek.

Inmiddels loopt een onderzoek naar de oud-laborant. Hijzelf wil niet meewerken aan het onderzoek. Uit privacyoverwegingen wordt niet vermeld welke genetische aandoening de man heeft. Het gaat om een niet-levensbedreigende ziekte die in 50% van de gevallen wordt doorgegeven aan een nakomeling.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties