article image Binnenland

OMT adviseert maatregelen vanwege uitbraak mazelen

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 23/04 10:58

64 Nederlanders besmet

Er zijn in Nederland inmiddels zeker 64 mensen besmet met de mazelen. Dat is een forse toename in korte tijd: vorige week waren het nog 51. Het Outbreak Management Team, het adviesorgaan van de overheid voor de uitbraak van besmettingsziekten, zegt nu dat het tijd is voor actie. Mazelen is erg besmettelijk en de huidige situatie in Europa vraagt om alertheid, stelt het adviesorgaan. 

Op dit moment is er sprake van een uitbraak die zich met name concentreert in het zuiden van het land. Mogelijk is Eindhoven de 'besmettingshaard'. Het virus dat nu uitbreekt zou deels afkomstig zijn van een groep Oost-Europese arbeidsmigranten, die over het algemeen minder vaak gevaccineerd zijn tegen mazelen. De mazelen zijn vooral gevaarlijk voor jonge kinderen.

Het OMT wil dat scholen en ouders van jonge kinderen maatregelen gaan nemen tegen het oprukken van het virus. Zo adviseert het team dat broertjes en zusjes van een kind met mazelen uit voorzorg thuis moeten blijven voor een periode van ongeveer 2 weken. Kinderdagverblijven moeten, als het aan het OMT ligt, groepen kinderen zoveel mogelijk van elkaar scheiden als er op de school een besmetting bekend is. Ouders die hun kind nog niet hebben laten vaccineren, wordt opgeroepen dit alsnog te laten doen.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties