article image Binnenland

Onderzoek: 'Aardbevingsproblematiek Groningen ontwrichten kinderlevens'

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 28/03 09:27

'Kinderen verliezen gevoel van veiligheid en levensplezier'

De problematiek rond aardbevingen in Groningen en Noord-Drenthe heeft een ontwrichtend effect op de levens van kinderen in die regio. Dat blijkt uit een onderzoek van de Hanze, in opdracht van het Instituut voor Mijnbouwschade Groningen (IMG). Kinderen verliezen een gevoel van veiligheid bij het meemaken van aardbevingen of aardbevingsschade. Ook raken ze op jonge leeftijd vertrouwen in autoriteit, de overheid of zelfs docenten, kwijt.

Waar de ouders van kinderen in aardbevingsgebied kampen met talloze klachten, wordt dit ook doorgegeven aan hun kinderen. Het onderzoeksrapport spreekt van gevoelens van onveiligheid en ontworteling, verlies van identiteit, levensplezier en toekomstperspectief. Naar alle waarschijnlijkheid leidt dit op lange termijn ook tot onderwijsachterstanden.

"Het betekent dat kinderen en jongeren er thuis, op school, in de buurt en in hun sociale leven mentaal last van kunnen hebben. Hoe erg, dat hangt af van de omstandigheden, van hun veerkracht en van hun omgeving", aldus onderzoeker Susan Ketner. Hulpinstanties hebben volgens Ketner bovendien te weinig kennis over de effecten van de aardbevingen. "Het zou goed zijn om de 'aardbevingsgeletterdheid' van professionals te vergroten, zodat ze weten hoe de bevingen en de nasleep het mentale welzijn kunnen beïnvloeden."

Archiefbeeld

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties