article image Binnenland

Radja en Ali zijn geregistreerde partners, maar IND gelooft niet dat ze homo zijn

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 06/09 08:30

'Ik zie geen toekomst zonder hem'

Ze zijn al vier jaar samen, beide vluchtten ze uit Pakistan naar Nederland en zeggen ze op de vlucht te zijn geslagen vanwege de strafbaarheid van homoseksualiteit in hun thuisland. Toch wordt het verhaal van Ali en Radja door de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) niet geloofd. Volgens de dienst is de geaardheid van de mannen, die elkaar ontmoetten in een asielzoekerscentrum in Hoogeveen en een geregistreerd partnerschap hebben laten opstellen, niet aannemelijk.

Ali wacht momenteel in de gevangenis zijn uitzetting naar Pakistan af. Ondertussen voert de omgeving van de twee campagne om het besluit van de IND tegen te gaan. "Ik zie hen liefde uitstralen voor elkaar. Ze zorgen goed voor elkaar. Ze lachen, hebben lol, maken grapjes, ze knuffelen. Net als een hetero-stel. En dat wordt niet geloofd door de IND. Het doet mij pijn dat iemand zo moet bewijzen wat zijn gevoelens zijn", vertelt vriendin Marleen aan RTV Drenthe.

Het besluit van de IND om de relatie niet te erkennen, waar ook de rechter in meeging, wordt genomen ondanks het geregistreerde partnerschap van Ali en Radja. Sandro Kortekaas van de stichting LGBT Asylum Support, die zich inzet voor de rechten van homoseksuele asielzoekers, vindt het onwettig. "Een geregistreerd partnerschap staat gelijk aan een huwelijk. Je hebt dezelfde rechten en plichten als een huwelijk. Maar het is niet alleen Nederlandse wetgeving. In artikel 8 van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens staat dat mensen recht hebben op een gezinsleven", aldus Kortekaas. "Hier zie je dat het gezinsleven wordt geschonden en dat ze uit elkaar worden gehaald als koppel. Dat kan niet. Dat hebben we duidelijk gemaakt in een brief aan de staatssecretaris."

LHBTI-café

In het azc in Hoogeveen was het stel bekend bij medewerkers. Elke week werd er voor de asielzoekers een lhbt-café georganiseerd, waar Ali en Radja samen aan meewerkten. Dat hun liefde niet wordt geloofd doet Radja veel vedriet, meldt hij aan RTV Drenthe. "Ik mis hem echt. Ik wil dit leven niet. Ik kan me ook geen toekomst voorstellen zonder Ali."

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties

Personen