article image Binnenland

Rapport: LHBTI-asielzoekers massaal onveilig in azc's

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 11/03 11:14

Bedreigingen, intimidatie en geweld

Mensen die vanwege hun seksualiteit of genderidentiteit hun eigen land verruilen voor Nederland, komen bij aankomst in Nederlandse asielzoekerscentra massaal in moeilijkheden te zitten. Dat stelt een rapport van hulporganisatie LGBT Asylum support. De groep kreeg het afgelopen jaar meer dan 750 meldingen van onveilige situaties voor lhbti-vluchtelingen.

De meldingen die bij de organisatie binnenkwamen gingen over scheldpartijen, intimidatie en afpersing. In 50 gevallen zei een lhbti-asielzoeker met de dood te zijn bedreigd door mede-asielzoekers.

"Het gaat vaak al mis bij aankomst. Lhbt’ers komen er terecht in de cultuur die ze probeerden te ontvluchten, eentje waar ’lhbt zijn’ totaal niet wordt geaccepteerd door de andere asielzoekers. Ze denken hier eindelijk veilig te zijn en moeten hun verwachtingen rigoureus bijstellen; dat leidt tot isolatie en angst", aldus LGBT Asylum Support-voorzitter Sandro Kortekaas.

'Moslimmannen'

In het rapport worden getuigenverklaringen van verschillende lhbti-vluchtelingen aangehaald. Hierin wordt het beeld van een uiterst onveilige omgeving in met name de centra in Ter Apel en Budel bevestigd. In het rapport worden onder andere de ervaringen van T., een getraumatiseerde Russische lhbti-asielzoeker aangehaald. 

"Ze verplaatsten elke vrouw, elke minderjarige en elke man uit andere culturen (Chinees, Armeens, Nigeriaans) en lieten me alleen achter om met meer dan twintig moslimmannen te slapen. Ik ben meestal niet islamofoob, maar ik weet waartoe deze mannen in staat zijn. Ik vlucht voor deze mensen", aldus T. In de opvang werd hij meteen geïntimideerd door zaalgenoten. Hij probeerde aan de leiding uit te leggen dat hij lhbti'er is en zich onveilig voelde, maar het duurde lang voor hij gehoord werd.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties