article image Binnenland

Rechter: Overheid beschermt omwonenden Schiphol te weinig

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 20/03 11:29

Groei luchtvaart had voorrang

De overheid heeft jarenlang te weinig gedaan om de omwonenden van luchthaven Schiphol te beschermen. Zo oordeelde de rechter woensdag. Omwonenden van het vliegveld kampen met geluidsoverlast en er is te weinig gebeurd om dit te voorkomen.

Volgens de rechter blijkt uit het handelen van de overheid dat de groei van de luchtvaart in Nederland altijd zwaarder woog dan de belangen van burgers. Daarmee handelde Nederland in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. 

Bezwaar

De rechtszaak tegen de staat was aangespannen door stichting Recht Bescherming Vlieghinder (RBV). De staat maakte aanvankelijk bezwaar tegen een rechtszaak, omdat het volgens de staat niet duidelijk was welke groep de stichting precies vertegenwoordigde. In november oordeelde de rechtbank dat stichting RBV wel degelijk een groep vertegenwoordigt die groot genoeg is. De stichting heeft meer dan 5000 donateurs en sympathisanten en werkt samen met zo'n 50 bevriende organisaties.

De staat moet meer maatregelen nemen om de omwonenden van Schiphol te beschermen, vindt de rechter. Hoe dat moet gebeuren, is aan de staat zelf. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties