article image Binnenland

RIVM: Teleurstelling in voortgang nationaal preventieakkoord voor roken

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 21/01 09:45

'Nog meer drastische maatregelen nodig'

Een recente analyse van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) toont aan dat de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord (NPA) uit 2018, gericht op het verminderen van roken, niet worden behaald. Zelfs met de huidige maatregelen blijkt uit de modelberekening dat de ambities voor 2040 niet binnen bereik zijn.

Rookcijfers dalen, maar blijven boven ambitieniveau

Ondanks een verwachte daling in het aantal rokers met de huidige afspraken, wordt in 2040 naar schatting nog steeds ongeveer 10% van de volwassenen verwacht te roken, boven de ambitie van maximaal 5%. Voor jongeren tussen 12 en 16 jaar wordt een percentage van 4% verwacht, terwijl de doelstelling is dat geen enkele jongere in 2040 rookt. Om deze ambities te realiseren, zijn extra maatregelen, zoals prijsverhogingen, noodzakelijk bovenop de reeds afgesproken verhogingen.

In een interview met Hart van Nederland benadrukt longarts en antirookactivist Wanda de Kanter de noodzaak van aanvullende maatregelen in het openbare leven om het roken verder te verminderen

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties