article image Binnenland

Syrisch gezin met minderjarige kinderen weigert flatwoning zonder lift

Auteur
Datum: 26/03 07:00

Het gezin weigerde de woning op basis van de plattegrond en heeft het appartement nooit bezichtigd

Een Syrische moeder en haar vier kinderen moeten het azc in Amersfoort verlaten omdat ze een aangeboden woning in Utrecht meerdere keren weigerden. Ze vinden de aangeboden flatwoning ongeschikt vanwege het ontbreken van een lift. Het COA is van mening dat het appartement in Utrecht voor dit gezin passend is, en stapt naar de rechter.

Medische redenen 

De moeder weigerde de woning omdat het vanwege medische redenen lastig zou zijn om elke keer de trap op en af te moeten. Ook is een van haar kinderen slechtziend, waardoor de situatie voor hem ook niet ideaal is. Het gezin weigerde de woning op basis van de plattegrond en heeft het appartement nooit bezichtigd. De medische redenen wegen volgens het COA niet zwaar genoeg om de woning te weigeren, schrijft RTV Utrecht. Bovendien stelt de advocaat van het COA dat deze redenen niet op tafel zijn gekomen tijdens de eerste gesprekken.

Vanwege het gebrek aan opvangruimte in het hele land, eist het COA dat het gezin het azc verlaat.

Alternatieve woonruimte 

De rechter vindt het onwenselijk dat er minderjarige kinderen op straat komen te staan, en wil precies weten wat er met het gezin gebeurt als het zo ver komt. Het gezin zou kunnen aankloppen bij (lokale) hulporganisaties, maar of ze daar plek hebben voor hen is nog maar de vraag.

Het COA eist dat het gezin binnen een week het AZC verlaat. Vluchtelingenwerk verzoekt de rechter om het gezin in het azc te laten verblijven tot er alternatieve woonruimte is.

De rechter doet op 8 april uitspraak.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties