article image Binnenland

Tandarts voor steeds meer Nederlanders niet te betalen, met dramatische gevolgen

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 29/12 13:00

Goed gebit wordt teken van welvaart

Het gebeurt steeds vaker dat Nederlanders niet meer naar de tandarts gaan omdat het simpelweg te duur is. Als resultaat hiervan kampen steeds meer minderbedeelde Nederlanders met een slecht gebit. Anderen wachten zo lang met het opzoeken van de tandarts dat de kies of tand helemaal getrokken moet worden. Dit gebeurt dan pas als de pijn niet meer dragelijk is. 

Arthur Schellekens van de Patiëntenfederatie waarschuwt in gesprek met RTL Nieuws voor deze ontwikkeling. "Je kunt straks letterlijk aan mensen zien wat voor inkomen ze hebben aan hun gebit. Of in wat voor soort sociale situatie ze zitten. Dat moeten we gewoon niet willen", aldus Schellekens.

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat 1 op de 5 Nederlanders bezuinigt op medische kosten. 3 procent van de Nederlanders ziet zelfs helemaal af van mondzorg.

Een meerderheid van de partijen die nu in de Tweede Kamer zitten gaf in de verkiezingscampagne aan dat ze mondzorg weer terug in het basispakket willen. De SP vraagt vrijdag een debat aan over de publicatie van RTL Nieuws.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties