article image Binnenland

Tweede Kamer terug van zomerreces: COA luidt noodklok over spreidingswet

Auteur
Auteur: Redactie
Datum: 04/09 08:06

Kamer wil verplichte spreiding 'controversieel' verklaren

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil niet dat de Tweede Kamer deze week de Spreidingswet controversieel verklaart. De wet, die gemeenten kan verplichten om opvang voor asielzoekers te regelen wanneer de aanmeld- en opvangcentra op andere plekken moeten worden ontlast, is onderdeel van de asielplannen van het gevallen kabinet. Omdat het kabinet demissionair is, beslist de Tweede Kamer deze week welke kabinetsvoorstellen nog behandeld zullen worden en welke tot de verkiezingen van tafel worden geveegd.

Er moeten keuzes worden gemaakt op asielgebied, benadrukt het COA. "Het is onze taak om menswaardige opvang en begeleiding te bieden aan mensen die veelal op de vlucht zijn voor oorlog, geweld of vervolging. Als uitvoeringsorganisatie gaan we niet over de politieke keuzes die daarin worden gemaakt. Tegelijkertijd is menswaardige opvang geen politieke vraag. Het is simpelweg een wettelijke plicht die Nederland te vervullen heeft", aldus bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker.

40.000 plekken


Het belangrijkste speerpunt van de spreidingswet, is dat er structureel meer opvangplekken moeten komen. Vanwege de hoge asielinstroom en het gebrek aan bedden, sliepen asielzoekers in de zomer van 2022 op het gras bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Om dit in de toekomst te voorkomen, moeten er van de Spreidingswet in totaal 40.000 opvangplekken bij komen. Veel gemeenten waren bezig met de voorbereidingen op het verplicht realiseren van opvangplekken, maar sommige zijn daar inmiddels mee gestopt omdat het niet zeker is dat de wet er nog komt.

Op dit moment heeft het COA 120 noodopvangplekken tot haar beschikking. Dat zijn er 40 meer dan er permanente opvangplekken zijn. Dat moet veranderen volgens de organisatie. "De spreidingswet is daar een noodzakelijk onderdeel van. Als die er niet komt, blijven er 20.000 mensen in de noodopvang zitten, zoals hotels, boten, hallen en paviljoens. Dat is niet goed."

Bij een van de noodopvangplekken, in het Twentse Albergen, ontstond vorig jaar tumult.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties