article image Binnenland

UvA: Er gaat geen lijst rond met namen van 'individuele' Joodse wetenschappers

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 08/05 18:00

Op X schreven veel mensen dat de Universiteit een lijst zou publiceren met namen van Joodse wetenschappers, maar dat blijkt een 'misverstand' te zijn

De Universiteit van Amsterdam (UvA) schrijft op X dat het idee dat er een lijst met namen van individuele wetenschappers circuleert, berust is op een misverstand. De Universiteit heeft maandagavond echter wel een overzicht gepubliceerd van samenwerkingen met (onder meer) Israëlische inbreng. 

Op X werd de afgelopen dagen iets heel anders beweerd. Zo schreef Belgisch politicus Hendrik Bogaert dat we 'dan toch opnieuw in de jaren '30 zijn beland'. Extreem-links zou hier schuld aan hebben volgens hem. 

"Doodeng en onacceptabel", schreef Claire Martens, Tweede Kamerlid namens de VVD. 

Ook Hans van Tellingen sprak zich er over uit. "Enig idee waar dit aan doet denken en welke symboliek (de meest naargeestige uit de moderne geschiedenis) hiermee gepaard gaat? Dood- en doodeng."

Tekst gaat onder verder.

De ophef ontstond omdat er in een NOS-artikel zou hebben gestaan dat de UvA een lijst heeft gepubliceerd 'met samenwerkingen met Israëlische wetenschappers'. Inmiddels staat er niet 'wetenschappers' maar 'organisaties' in het artikel. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties