article image Binnenland © Foto ter illustratie

Wat begon met vechtpartij tussen zoons, eindigde in koelbloedige liquidatie in Zwolle

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 07/03 07:00

Verdachte beschuldigde slachtoffer van stalking

Net als de moorden in Weiteveen in januari, lijkt de dodelijke schietpartij op de parkeerplaats van een Aldi in Zwolle van afgelopen woensdag een dramatisch slot te zijn geweest in een slepend conflict tussen twee gezinnen. In Nederlandse en Turkse media beklaagde de vermeende schutter zich een jaar eerder over pesterijen en bedreigingen naar zijn gezin, die volgens hem afkomstig waren van de man die woensdag aan de Rijnlaan in Zwolle werd doodgeschoten.

Op klaarlichte dag ramde een zwarte Mercedes C43 AMG een groene Volvo XC40 op de parkeerplaats. De 42-jarige verdachte stapte uit de Mercedes en opende het vuur op de bestuurder van de Volvo. Het slachtoffer, de 44-jarige directeur van een beveiligingsbedrijf, overleed ter plekke. Toen de politie arriveerde zou een vrouw volgens ooggetuigen "Zien jullie nou wel! Nu zijn jullie te laat" hebben geschreeuwd. Op loopafstand van de plaats delict werd een klein halfuur later de schutter gearresteerd. Op de plaats delict en bij het huis van de vermeende schutter, Özgür M., werd de rest van de dag onderzoek verricht.

Explosie

Het conflict tussen Özgür M. en het dodelijke slachtoffer komt aan het licht als vorig jaar een explosief afgaat bij de woning van het Turkse gezin. Het gaat om een geknutselde vuurwerkbom. In verschillende media doet Özgür M. zijn verhaal. Een jaar eerder raakte zijn zoon betrokken bij een vechtpartij met een andere jongen op zijn middelbare school. De ouders van beide kinderen meldden zich op school voor een gesprek. Hier maakten M. en zijn latere slachtoffer mogelijk voor het eerst kennis.

"De kwestie werd afgesloten, maar zo ging het niet. Sinds die dag kregen we bedreigingen voor de deur van ons huis", vertelt M. in 2023 aan een Turks-Nederlandse nieuwssite. Özgür zegt dat zijn gezin doodsbedreigingen ontving en dat er nazisymbolen op zijn woning en werkplek werden gekalkt.

M. laat er weinig gras over groeien, de 'directeur van een van de belangrijkste beveiligingsbedrijven van het land' zat volgens hem achter de pesterijen. "Wij hebben onze ervaringen gemeld bij de politie en hulp gevraagd aan de lokale overheid. Maar helaas lijkt het erop dat onze klachten niet serieus werden genomen, en nu hebben ze ons huis gebombardeerd. We kunnen raden wie dit heeft gedaan, maar we kunnen het niet bewijzen."

Bemiddeling

Het conflict tussen de gezinnen is onderzocht door de politie maar bewijzen bleven uit. "De politie heeft eerdere klachten van stalking onderzocht, maar geen bewijzen daarvan gevonden”, meldt een woordvoerder van de gemeente Zwolle in maart 2023 aan De Stentor. "Daarop hebben we via de politie bemiddeling aangeboden. Hier is niet op ingegaan.”

Twee maanden later ontplofte opnieuw een vuurwerkbom bij het huis van Özgür M.. De politie liet destijds aan RTV Oost weten dat uit gesprekken met de familie een vermoeden naar voren is gekomen over de herkomst van het geweld. "Maar daar hebben we tot nu toe nog geen concreet bewijs voor gevonden."

Vorige maand stonden Özgür M. en het dodelijke slachtoffer nog voor de rechter. In juli 2023 zou M. het slachtoffer met klappen en knietjes hebben toegetakeld. Hij noemde de stalking als reden tot de uitspatting, maar de tegenpartij ontkende alle aantijgingen. Özgür M. werd veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur, waarvan 75 voorwaardelijk. Ook moest er een schadevergoeding van 500 euro aan het slachtoffer worden betaald.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties