article image Buitenland

Beelden tonen zware protesten om 'Russische wet' in Georgië

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 02/05 16:00

Eerdere videobeelden tonen ook hoe parlementsleden met elkaar op de vuist gingen

Tienduizenden betogers gingen woensdag de straat op vanwege een omstreden wetsvoorstel over 'buitenlandse agenten'. Het parlement heeft voor de tweede keer ingestemd met de wetvoorstel. Het voorstel hoeft nog maar één keer behandeld te worden voordat het kan worden aangenomen. 

Naar schatting verzamelden 40.000 demonstranten zich voor het parlement. De wet leidt al weken tot protesten in de hoofdstad Tbilisi, en is omstreden omdat het doet denken aan een wet die jaren geleden in Rusland is ingevoerd om kritische media en organisaties monddood te maken. 

Tekst gaat onder verder. 

De politie grijpt hard in. Op de beelden is te zien dat de politie waterkanonnen inzet en betogers slaat met wapenstokken. Naast deze wapens werd ook traangas ingezet tijdens de protesten. 

Het wetsvoorstel vereist dat organisaties met meer dan 20 procent buitenlandse financiering zich als 'buitenlandse agent' registreren. In Georgië steunen veel projecten op buitenlandse fondsen. De regering beoogt hiermee de controle over buitenlandse invloeden te vergroten.

De oppositie en demonstranten zien de wet als een voorbeeld van de Russische inmenging in Georgië. Het voorstel zou daarnaast het toetredingsproces van het land tot de EU bedreigen. De EU heeft vorige week gewaarschuwd dat de goedkeuring van deze wet gevolgen zou hebben voor de toetreding van Georgië en omschreef dit als een "zeer zorgwekkende ontwikkeling". Volgens de verklaring is de wet niet in lijn met de normen en waarden van de EU.

Het wetsvoorstel leidt niet alleen tot hevige conflicten op straat, maar ook in het parlement. Politici gingen afgelopen maand nog met elkaar op de vuist: 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties