article image Buitenland

Belarussische dictator Loekasjenko geeft zichzelf eeuwige immuniteit

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 05/01 08:00

Bereidt macht verder uit

De Belarussische president Alexander Loekasjenko heeft een wet getekend waarmee hij nooit van zijn leven meer vervolgd kan worden onder Belarussisch recht. De wet zorgt ervoor dat de president, die vaak wordt gezien als de laatste dictator van Europa, nog meer macht over het land krijgt. Loekasjenko is al bijna 30 jaar leider van Belarus, voorheen bekend als Wit-Rusland.

Ook voor de rest van de politiek in Belarus heeft de nieuwe wet gevolgen. De eisen voor deelname aan verkiezingen zijn strenger geworden. De nieuwe wet schrijft voor dat mensen die naar het buitenland zijn gevlucht niet mogen deelnemen aan verkiezingen. Daarmee worden alle oppositieleiders van Belarus buitenspel gezet, aangezien deze vrijwel allemaal zijn gevlucht voor de ijzeren vuist van Loekasjenko. Volgens de nieuwe wet mogen mensen zich pas verkiesbaar stellen als ze het land 20 jaar niet verlaten hebben en geen woonvergunning voor een ander land hebben aangevraagd.

In 2020 werden door heel Belarus grootschalige protesten gehouden tegen het regime van Loekasjenko. De woedende menigtes, gekenmerkt door een wit-rood-witte vlag en voornamelijk bestaand uit studenten, werden vaak met geweld uiteengeslagen.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties