article image Buitenland

'Belgisch politicus Filip Dewinter werkte in opdracht van Chinese Communistische Partij'

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 25/03 14:46

'Liet zich betalen voor lobbywerk'

De Belgische politicus Filip Dewinter, kopstuk van het nationalistische Vlaams Belang, werkte jarenlang voor de Chinese Communistische Partij. Dat stelt een onderzoek van Humo en Apache. Hij werkte voor een spion van de Chinezen, Changchun Shao, en liet zich hiervoor betalen. Toen in 2017 bleek dat Changchun Shao een spion was, lobbyde Dewinter tegen zijn uitzetting. De partij werd al eerder in verband gebracht met spionage voor China, dit leidde vorig jaar tot het royement van Frank Creyelman. 

In de zomer van 2016 declareerde Dewinter een miljoen euro bij Windows of Beijing in Europe, een non-profit van Changchun Shao, voor het organiseren van een bezoek van de 'Chinese International Delegation For Friendly Contacts'. Het ging echter om een bezoek van de China Association for International Friendly Contact (CAIFC), een lobby-organisatie van de partij van Xi Jinping. Voor de voorbereiding van dit bezoek vond een etentje plaats met enkele uiterst rechtse Europese (oud-)politici, waaronder Jean-Marie Le Pen. 

Senior political advsior

De onderzoekers kregen bovendien een brief in handen van Dewinter aan Cheng Guoping, vice-voorzitter van de CAIFC en onderminister van Buitenlandse Zaken in de regering van Xi. Die brief ondertekent Dewinter als 'senior political advisor' van een non-profit van spion Shao. Bovendien biedt hij aan om zijn banden met de Chinese lobbygroep verder uit te bereiden. "Ik zou deze gelegenheid graag willen gebruiken om relaties met de China Association for International Friendly Contact verder uit te bouwen."

Uit het onderzoek blijk dat Dewinter zich regelmatig liet betalen door de Communistische Partij om onder andere etentjes te houden met uiterst rechtse spelers in het politieke debat. Dewinter zelf ontkent nog altijd stellig iets met Chinese spionage of lobbywerk te maken te hebben.

Filip Dewinter is sinds 2014 parlementslid namens Vlaams Belang. In Nederland is hij regelmatig te zien bij Ongehoord Nieuws.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties