article image Buitenland

British Museum beschuldigt oud-medewerker van stelen 1800 museumstukken

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 27/03 12:15

Verkocht artefacten door op internet

Een oud-medewerker van het British Museum, het nationaal museum van het Verenigd Koninkrijk, wordt ervan verdacht 1.800 museumstukken te hebben kwijtgemaakt. Volgens persbureau AP gaat het om een werknemer die in juli van 2023 werd ontslagen, nadat de vermissing van de stukken ontdekt werd. De historische artefacten zouden door de medewerker online te koop aangeboden zijn.

De rechter heeft de oud-medewerker opgedragen om binnen vier weken alle vermiste artefacten terug te brengen of een lijst samen te stellen als dit niet lukt. Ook moet de verdachte zijn PayPal-gegevens en eBay-account overdragen. Tot nu toe zijn volgens het British Museum 356 museumstukken teruggevonden. Het gaat om "voorwerpen met een historische en culturele significantie", meldt het museum.

De accounts waarmee de museumstukken werden aangeboden op internet hadden verschillende schuilnamen. Opvallend genoeg ontkent de oud-medewerker, die al decennialang in dienst is van het museum de beschuldigingen.

Toen de verdwijning van de stukken bekend werd, nam museumdirecteur Hartwig Fischer ontslag. Hij had geen gehoor gegeven aan waarschuwingen over de heling van de museumstukken op eBay. Het is een uniek incident in het 265-jarig bestaan van het museum.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties