article image Buitenland

Derde week oorlog in Israël en Gaza begonnen: Nederlandse vrouw omgekomen, hulpkonvooi trekt Gaza in

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 22/10 17:45

Geen brandstof voor ziekenhuizen bij hulpgoederen

In Gaza is een Nederlandse vrouw om het leven gekomen. De 33-jarige vrouw was op bezoek in het gebied toen ze overleed bij een explosie in een Palestijns vluchtelingenkamp. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken was de vrouw een van de 22 Nederlanders in de Gazastrook waarmee het ministerie contact had.

De humanitaire problemen in Gaza, waar Israël dagelijks Hamas-doelen bombardeert, zijn groot. Israël heeft de toevoer van drinkwater en elektriciteit naar het gebied afgesloten, waardoor dit met de dag verslechtert. Via de grens met Egypte is zondag een tweede konvooi met hulpgoederen het gebied ingetrokken. Het gaat om 17 vrachtwagens met voedsel, drinkwater en medische artikelen. Er zit geen brandstof bij voor de energievoorziening van Palestijnse ziekenhuizen. Dit mag van Israël het gebied niet in, omdat de brandstof ook door terreurgroepen kan worden gebruikt.

Dit weekend was de aanval van Hamas op verschillende Israëlische militaire- en burgerdoelen twee weken geleden. Het dodental van de Hamas-aanvallen en Israëlische vergeldingsbombardementen loopt in ondertussen in de duizenden. Over de hele wereld worden anti-Israël-protesten georganiseerd. Zondag gebeurde dit onder meer in Amsterdam en Utrecht.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties