article image Buitenland

Dit weten we nu over de terreuraanslag in Crocus City Hall bij Moskou

Auteur
Datum: 23/03 09:57

Dodental opgelopen naar 115

Bij een schietpartij in de concertzaal Crocus City Hall bij Moskou zijn volgens de Russische autoriteiten zeker 115 doden en 145 gewonden gevallen. Zes gewapende mannen drongen het concertgebouw binnen en openden gericht het vuur op mensen die daar aanwezig waren. In de Russische regio Brjansk, circa 340 kilometer ten zuidwesten van Moskou, zijn vrijdag twee verdachten van de dodelijke aanslag gearresteerd. Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de aanval opgeëist.

Explosies 

De daders lieten explosieven afgaan, waardoor een groot deel van het complex in brand vloog. Honderden brandweerlieden en een helikopter zijn ingezet om de brand te bedwingen. Rond 04:00 was de brand zo goed als geblust, aldus de gouverneur van Moskou.

In de concertzaal stond een optreden van de Russische band Picnic gepland. De leden van de band zijn volgens een woordvoerder ongedeerd gebleven.

Op videobeelden is te zien hoe de gewapende mannen lukraak op bezoekers schieten. Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Waarschuwing 

De Russen hebben nog niemand officieel verantwoordelijk gehouden voor de aanslag. Wel spreekt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken van ‘’een terroristische aanval’’. Anonieme Amerikaanse functionarissen bevestigen tegenover The New York Times dat de Afghaanse tak van IS achter de aanslag zit.

De Verenigde Staten hebben begin deze maand Rusland gewaarschuwd voor een mogelijke aanval. Het Witte Huis zou hebben gewaarschuwd voor een terreuraanslag op ‘’grote bijeenkomsten’’.

Er zijn geen aanwijzingen dat Oekraïne achter de aanslag zit, meldde het Witte Huis vrijdag. Mychajlo Podoljak, een adviseur van de Oekraïense president Zelensky, ontkent dat zijn land betrokken was bij de terreuraanslag. ‘’We hebben er niets mee te maken.’’

Reacties

In een reactie wenst de Russische president Poetin alle gewonden een spoedig herstel toe, meldt staatspersbureau TASS. De president zou achter de schermen druk bezig zijn met het geven van instructies.

Ook demissionair premier Mark Rutte heeft gereageerd op de terreuraanslag. De beelden van de aanslag ‘’gaan door merg en been’’, schrijft de premier op X.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties