article image Buitenland

'Driekwart van Palestijnen staat achter terreuraanvallen 7 oktober'

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 21/03 10:57

Steun voor Hamas-leider neemt wel af

71% van de Palestijnse bevolking staat nog steeds achter de aanvallen van Hamas-terroristen op 7 oktober vorig jaar. Dat stelt een peiling van het Palestijns Centrum voor Beleid en Onderzoek. Het opinieonderzoek werd gehouden onder inwoners van Gaza en de Westelijke Jordaanoever. In 2023, kort na de aanvallen, stond 72% van de Palestijnen achter de actie.

Op 7 oktober staken honderden terroristen van Hamas de grens met Israël over. 1200 Israëli's werden vermoord, waarvan 695 burgers. Het was de grootste massamoord op Joden sinds de Tweede Wereldoorlog. Nog eens 250 Israëli's werden gevangengenomen. Israël zag de Hamas-terreur als oorlogsverklaring. In Gaza zijn inmiddels duizenden mensen omgekomen door het vergeldingsgeweld.

Onder Palestijnen lijkt de steun voor Yahya Sinwar, de Hamas-leider in Gaza, te dalen. 69% keurde zijn gedrag nog goed in december. Inmiddels is dat 61%. 

Verkiezingen

Bij nieuwe parlementsverkiezingen zou 30% van de Palestijnen op Hamas stemmen. 14% van de inwoners verkiest liever de Fatah-beweging, die officieel de macht heeft over de Palestijnse Autoriteit met predisent Mahmout Abbas. 6% prefereert een derde partij en 36% van de bevolking zou helemaal niet stemmen.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties