article image Buitenland

Dronebeelden tonen nasleep van Hamas-slachtpartij, leger Israël bombardeert honderden doelen

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 09/10 09:42

Dag 3 van oorlog in Israël

In Israël is het tegenoffensief na de inval van Palestijnse terreurgroep Hamas in volle gang. Volgens de Israëlische luchtmacht zijn er in Gaza al 800 terreurdoelen gebombardeerd. Beelden van het Israëlische leger tonen hoe vermeende wapendepots en kantoren van Hamas en Islamitische Jihad zijn gebombardeerd. De meeste van deze doelen bevonden zich in woontorens, een enkele zelfs in een moskee. Volgens Al-Jazeera kwamen bij de bombardementen zo'n 400 mensen om het leven, waaronder 91 kinderen. Volgens de Verenigde Naties zijn 123.000 mensen door de tegenaanvallen hun huis kwijtgeraakt. Voorafgaand aan bombardementen worden burgers in Gaza doorgaans gewaarschuwd.

Ondertussen wordt in de zaterdag door Hamas geïnfiltreerde gebieden de nasleep meer en meer duidelijk. Het dodental van de verrassingsaanval van de Palestijnen is aan Israëlische zijde zeker 700. Ruim 2300 Israëli's raakten gewond, waarvan zo'n 300 in kritieke toestand verkeren. Zeker 100 mensen zijn door Hamasstrijders als gijzelaars naar Gaza ontvoerd, met name vrouwen en kinderen. 

De meest brute Hamas-aanval vond plaats in Re'im, waar een muziekfestival plaatsvond toen er terroristen per paraglider het terrein betraden. De lichamen van 270 festivalgangers zijn inmiddels geborgen. Een ooggetuige spreekt in het Joodse Tablet Mag van "vrouwen die werden verkracht naast de lichamen van hun vrienden".

Op zeker 6 plekken in het Zuiden van Israël wordt nog gevochten tussen Hamas en Israëlische grondtroepen.

Steun

Over de hele wereld vonden zondag demonstraties plaats die steun betuigden aan het Palestijnse volk. In Nederland gingen sympathisanten van de Palestijnen onder meer in Amsterdam, Leiden en Rotterdam de straat op. De steun voor de Palestijnen lijkt voor sommige gemeenten reden om de Israëische vlag niet te hijsen bij overheidsgebouwen, uit angst voor mogelijke ongeregeldheden. De gemeente Den Haag besloot de vlag maandag niet te hijsen. In Utrecht hangt in verband met de oorlog in Israël de Utrechtse vlag halfstok. Premier Rutte besloot dat op het Binnenhof de vlag wel gehesen wordt. Ook bij het gemeentehuis van Amsterdam zal maandag een Israëlische vlag wapperen.

Let op: sommige beelden kunnen als zeer schokkend worden ervaren

Dronebeelden tonen het festivalterrein bij Re'im, waar zeker 250 festivalgangers zijn vermoord.

Beelden van de bombardementen in Gaza.

Een man vertelt over zijn dochter, die door Hamasstrijders is ontvoerd naar Gaza.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties