article image Buitenland

In beeld: Immigranten bestormen Poolse grens, grensbewaking zet ‘pushback’-methode in

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 01/06 10:35

Beelden tonen chaotische situatie aan de grens

De grens tussen Polen en Wit-Rusland staat al maanden zwaar onder druk. De Poolse grensbewaking wordt overspoeld door immigranten, die door de Russische president Vladimir Poetin via Wit-Rusland naar West-Europa worden gestuurd.  Het POPH, Podlaskie Volunteer Humanitarian Emergency Service, stelt dat de Poolse autoriteiten nog altijd de illegale ‘pushback’-methode inzetten, wat betekent dat immigranten letterlijk worden weggeduwd van de grens. 

Recente beelden van de chaos aan de Pools-Wit-Russische grens

Het POPH wist ook de hand te leggen op beelden van illegale pushbacks

FB/Marek Męczyński

De overheid zou volgens het onderzoek verantwoordelijk zijn voor 4000 pushbacks sinds eind 2023. 

De Poolse regering kondigde deze week aan te werken aan het ‘East Shield’-plan, een investering van bijna 2,5 miljard euro – samen met de Baltische Staten – om de grens te beschermen tegen Russische pogingen om migranten aan te moedigen Europa binnen te komen, en om voor te bereiden op een mogelijke oorlog.

Toename 

De situatie is nooit meer zo nijpend geweest als tijdens de grenscrisis tussen Wit-Rusland en de Europese Unie in 2021, maar er is de afgelopen maanden wel sprake van een toename in het aantal poging aan de Pools-Wit-Russische grens om die illegaal over te steken.

Beeld: Statista

Poll

Poll

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties