article image Buitenland

Journalist Evan Gershkovich nu een jaar gevangengenomen in Rusland

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 29/03 19:30

The Wall Street Journal laat voorpagina grotendeels leeg: 'Hier had zijn verhaal moeten staan'

De Amerikaanse journalist Evan Gershkovich zit nu 1 jaar vast in Rusland. Hij wordt beschuldigd van spionage, maar bewijs daarvoor wordt niet geleverd. 

The Wall Street Journal schrijft dat hij hierdoor niet alleen belangrijke momenten in de levens van zijn familie en vrienden heeft gemist,  maar ook de grote gebeurtenissen in Rusland die hij het afgelopen jaar niet heeft kunnen verslaan. 'Evan Gershkovich zou tijdens de eerste week van april 2023 bij zijn vrienden in Berlijn zijn', schrijft de gerenommeerde krant. 

Emma Tucker, de hoofdredacteur van The Wall Street Journal, omschrijft de situatie als 'een aanval op de rechten van de vrije pers.' 

Gershkovich zit elke dag 23 uur lang binnen. Hij zit gevangen in de zwaarbeveiligde Lefortovo-gevangenis in Moskou. De gevangenis staat berucht om de barre omstandigheden waaronder de gevangenen moeten leven. Hij is in gevangenschap genomen omdat hij volgens de Russische veiligheidsdienst FSB staatsgeheime informatie probeerde te vergaren over een defensiebedrijf. Dit beweren ze zonder dat met feiten te onderbouwen. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, reageert op X met: 'Mensen zijn geen onderhandelingstroeven. Evan, Paul - we brengen jullie naar huis. 

Tekst gaat onder verder

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteunt het bericht van Antony Blinken op X. 'Nu het een jaar geleden is dat journalist Evan Gershkovich onterecht werd vastgehouden door Rusland, herhalen we onze niet aflatende inzet voor persvrijheid wereldwijd.'

Tekst gaat onder verder.

Pjotr Sauer, journalist en vriend van Evan Gershkovich, schrijft 'Free Evan' op X. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties