article image Buitenland

Opnames vormen bewijs: prominente Duitse politicus mogelijk omgekocht door Rusland

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 03/04 20:00

Tsjechische krant heeft met behulp van verschillende overheidsbronnen het bewijs geverifieerd

Petr Bystron van de Duitse Alternative für Deutschland (AfD) wordt door westerse inlichtingendiensten verdacht van het ontvangen van Russisch geld, meldde de Duitse krant Der Spiegel vorige week al. Nu hebben Tsjechische journalisten van het medium Deník N bewijs gevonden: vijf kabinetsbronnen bevestigen dat de inlichtingendienst beschikt over een opname waaruit zou blijken dat hij het geld heeft ontvangen. 

De ministers zeggen dat ze tijdens de Tsjechische regeringsvergadering door de contraspionage-generaal Michal Koudelka over deze audio-opname zijn verteld. Het bewijs is volgens hen 'waterdicht'. 

Tekst gaat onder verder. 

De dienst verdenkt Bystron ervan dat hij nauwe banden heeft met het pro-Russische netwerk rond Viktor Medvedchuck, die bekendstaat als een 'persoonlijke vriend' van Poetin.

Bystron werd eerder een keer geïnterviewd door Voice of Europe, een medium dat, bewezen door de Tsjechische geheime dienst, diende voor Russische propaganda. Het platform werd gefinancierd door de pro-Russische Medvedchuck, waar Bystron dus volgens de Tsjechische geheime dienst nauwe banden mee onderhoudt. Het interview is nu verwijderd omdat de site van Voice of Europe uit de lucht is. 

Bystron, die zich nu namens de AfD kandidaat stelt voor het Europees Parlement, ontkent het verhaal en noemt het laster. Vorige week veronderstelde hij dat in de komende EU-verkiezingscampagne oppositiepolitici in verschillende landen zullen worden belasterd en dat journalisten die tegen de voortzetting van de oorlog in Oekraïne zijn, het zwijgen wordt opgelegd.

Henk Otten, medeoprichter en voormalig lid van Forum voor Democratie, reageert op X: "Dat is nummer 1… wie volgt?" De oud-FvD'er is de laatste tijd vaak openlijk kritisch op zijn voormalige collega en voorman van FvD, Thierry Baudet. Otten waarschuwt naar eigen zeggen het publiek al sinds 2020 voor de "sterk groeiende Russische invloed op Thierry Baudet."

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties