article image Buitenland

Tegenaanval Israël wordt ‘limited in scope’ en concentreert zich op doelen buiten Iran zelf

Auteur
Datum: 16/04 09:40

Mogelijk worden doelen in Syrië onderdeel van de tegenaanval

Amerikaanse functionarissen verwachten dat de Israëlische vergelding van de Iraanse aanval van afgelopen weekend ‘’limited in scope’’ wordt en zich zal concentreren op Iraanse doelen buiten het land zelf. Dat schrijft NBC News op basis van gesprekken met vier Amerikaanse officials.  

Amerikaanse en Israëlische functionarissen spraken voor de Iraanse aanval van zaterdagavond, waarbij de islamitische staat meer dan 300 raketten en drones op Israël afvuurde, al over mogelijke tegenreacties, aldus de officials. Dat de Verenigde Staten al op de hoogte zouden zijn van de definitieve beslissing van het oorlogskabinet, wordt ontkend. Ook zijn de officials (nog) niet geïnformeerd over het tijdstip waarop de reactie van de joodse staat zal plaatsvinden. 

Hezbollah

Tijdens de overleggen die plaatsvonden voor de Iraanse aanval, zijn diverse vergeldingsacties over tafel gegaan. De opties varieerden van geen militaire actie tot een aanval binnen Iran. Omdat er afgelopen weekend geen doden zijn gevallen aan Israëlische zijde, kan het land volgens de officials voor een ‘’minder agressieve’’ optie kiezen, een aanval buiten Iran zelf. 

Drie van de functionarissen noemen Syrië als mogelijk doelwit. De officials verwachten geen aanval op Iraanse overheidsgebouwen in Syrië, maar wel een aanval op Iraanse schepen die onderweg zijn naar Hezbollah. Denk aan schepen die raketonderdelen of wapens verschepen.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties