article image Politiek

Bewijs voor connecties tussen Rusland en de PVV

Auteur
Datum: 19/10 09:30

Partij probeerde politieke banden weg te moffelen

Het Kremlin probeert al sinds 2013 banden te ontwikkelen met de PVV. En met succes, schrijven de speurneuzen van Follow the Money. Volgens het onderzoeksplatform figureert de partij prominent in Russische beïnvloedingscampagnes en probeert partijleider Geert Wilders de connecties uit het zicht te houden.

Moskou 

Geert Wilders bracht in 2018 een bezoek aan de Russische hoofdstad Moskou. Dat was, zei hij toen, om na de annexatie van de Krim, en na de MH17-crisis, de ‘’dialoog open te houden’’. Nu blijkt dat zijn bezoek was georganiseerd door het extreemrechtse Doema-lid Leonid Slutsky.

Slutsky wordt gezien als een centrale figuur in het streven van het Kremlin om westerse politici voor zijn karretje te spannen, schrijft het onderzoeksplatform. De bedoeling is dat ze zich in eigen land verzetten tegen sancties, en tegen het idee van een soeverein Oekraïne.

E-mail 

PVV-leider Wilders heeft zich naderhand niet publiekelijk uitgelaten over zijn bezoek aan Moskou. Maar de partij doet moeite om de politieke connecties weg te moffelen. FTM schrijft dat Wilders voorafgaand aan een bijeenkomst van Europese zusterpartijen expliciet heeft geëist in een e-mail dat het gewone publiek de aanwezige Russische gasten niet te zien zou krijgen.

De banden tussen Moskou en de PVV zijn in opdracht van Follow the Money onderzocht door The Investigative Desk. Voor het verhaal zijn betrokkenen, politici en experts geïnterviewd.

Wilders sprak zich in de Tweede Kamer meermaals uit tegen de steun aan Oekraïne.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties