article image Politiek

Burgemeester Halsema: Hoofddoek is 'vergelijkbaar met mannen die een baard dragen'

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 18/04 18:30

De discussie over hoofddoeken voor boa's heeft een 'licht seksistisch element'

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, veronderstelt dat een hijab (of hoofddoek) vergelijkbaar is met 'mannen die een baard dragen of een snor'. De discussie over hoofddoeken voor boa's zou volgens Halsema bovendien een 'licht seksistisch element' hebben.. "Of laat ik in ieder geval zeggen een sekse-specifiek element." De burgemeester vindt dat een hoofddoek 'een onvervreemdbaar deel van hun eigen identiteit' is. 

Donderdag vond er in de Amsterdamse politiek een debat plaats over het besluit van Halsema om religieuze uitingen toe te laten voor boa's en brandweerlieden. Dit besluit wordt door een ruime meerderheid van de gemeenteraad ondersteund.

Gemeenteraadslid Cas van Berkel (JA21) confronteerde de burgemeester met een uitspraak die zij vijftien jaar geleden deed. "Ik kan niet wachten op het moment waarop vrouwen in vrijheid hun hoofddoek zullen afslingeren", zei Halsema toen. "Ik zie het liefst elke vrouw in Nederland hoofddoekloos."

"Je kan een wens uitspreken, maar als bestuurder en als politicus sta ik voor de rechten en de plichten van onze Nederlandse bevolking", reageerde Halsema daarop. Bovendien verklaarde ze in datzelfde citaat dat ze het recht om een hoofddoek te dragen altijd zal verdedigen. "Dat is wezenlijk. In die lijn opereer ik ook als bestuurder."

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties