article image Politiek

Daryll van BIJ1 spoort mensen aan om te gaan demonstreren op dodenherdenkingsdag

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 02/05 14:30

'...willen we dus mensen gaan mobiliseren en gaan aanmoedigen om te gaan demonstreren juist daar waar het pijn doet'

Daryll Landbrug van BIJ1 spoort mensen aan om te gaan demonstreren op dodenherdenkingsdag. In zijn videoboodschap geeft hij aan dat hij een 'inclusievere dodenherdenking' wil. "Wat wij dus willen laten zien is dat je demonstreert niet omdat je een hekel hebt aan Joodse mensen. Nee, je demonstreert tegen zionisme, en je demonstreert voor inclusie. Je demonstreert voor het idee dat je Nederland laat zien dat de opzet van de dodenherdenking hypocriet, racistisch en helemaal niet volledig is", zegt de politicus terwijl hij een trui draagt met de Palestijnse vlag erop geprint. 

Bovendien is er volgens Landbrug altijd verzet geweest onder andere door alternatieve herdenkingen te organiseren. "Deze zijn bruut door o.a de politie kapotgeslagen. Als dit verzet er niet was geweest, waren oorlogsslachtoffers per definitie nooit herdacht", schrijft hij onder de video. 

Daarnaast zegt Landbrug dat hij de actiegroep 'Geen 4 mei voor mij' dankbaar is. "Te beginnen, omdat zij mijn mindset verder hebben opengezet en omdat ze mijn ogen verder hebben geopend." De actiegroep wilde lawaai gaan maken tijdens de dodenherdenking in 2018. Ze waren het destijds zat dat bij de herdenking op de Dam naar hun mening alleen wordt stilgestaan bij de witte slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. "Terwijl er in Nederlands-Indië 4 miljoen doden vielen door oorlogsgeweld. Niet-witte levens tellen blijkbaar niet mee in Nederland."

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties