article image Politiek

Dit zijn de belangrijkste punten uit het verkiezingsprogramma van Nieuw Sociaal Contract

Auteur
Datum: 24/10 11:35

Wil immigratie fors beperken en de koning extra belasting laten betalen

Het langverwachte verkiezingsprogramma van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, is dinsdag na lang wachten gepresenteerd. Het verkiezingsprogramma heet Tijd voor herstel. Omtzigt wil onder andere het bestuur in Nederland veranderen, de asielinstroom beperken en de stikstofwet van tafel vegen, blijkt uit het stuk. ‘’Ik ben blij dat we een visie voor Nederland kunnen neerleggen. Met heel veel concrete plannen’’, zegt de oud-CDA’er bij de presentatie.

Immigratie 

Een van de pijlers van Nieuw Sociaal Contract wordt het beperken van de asielinstroom. Omtzigt wil het migratiesaldo, het aantal personen dat zich in Nederland vestigt minus het aantal vertrekkers, maximeren op een aantal van 50.000 personen. Het gaat bij die tienduizenden personen om zowel asiel-, studie- als arbeidsmigranten. Vorig jaar lag het migratiesaldo op 223.798, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bestaanszekerheid 

Op het punt van bestaanszekerheid vindt Omtzigt dat het minimumloon omhoog moet ‘’Daarmee moet wel rekening gehouden worden dat we in de top 3 staan van het hoogste minimumloon in Europa’’, schrijft hij in het programma.

Ook de wooncrisis moet worden aangepakt, schrijft Omtzigt. ‘’Het moet makkelijker worden om te bouwen. Er mogen voldoende bouwlocaties komen en de huurverhogingen moeten aan banden worden gelegd.’’

Stikstof 

Nieuw Sociaal Contract wil af van de uitkoopregeling voor piekbelasters, en van het ministerie van Stikstof. ‘’De huidige stikstofweet gaat van tafel en wordt vervangen. En er komt een stop op het bouwen van megastallen’’, staat in het programma. De partij wil wel de veestapel laten krimpen.

Verder wil de partij dat de koning meer belasting gaat betalen, online gokken verboden wordt, en dat er geen kilometerheffing komt, schrijft RTL Nieuws

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties

Personen