article image Politiek

Nooit eerder lieten zoveel partijen hun programma niet doorrekenen

Auteur
Datum: 21/08 12:00

Steeds meer partijen hekelen papieren werkelijkheid

Een recordaantal partijen laat hun verkiezingsprogramma niet doorrekenen door het Centraal Planbureau. Partijen hebben tot vanmiddag de tijd om hun plannen aan te leveren, maar een aantal partijen zijn al afgehaakt, schrijft RTL Nieuws. Onder meer de BBB, SP en PVV zien af van de doorrekening.

Het is bijna een traditie in Den Haag: het CPB rekent voor de verkiezingen door wat de effecten van bepaalde beleidswijzigingen zijn. Zo krijgen de partijen zelf en de kiezers een idee of de beleidsplannen van een partij uitvoerbaar en realistisch zijn. In 2017 lieten elf partijen hun plannen doorrekenen, bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen waren dat er nog tien, schrijft RTL. Bij de komende verkiezingen laten nog minder partijen hun programma doorrekenen: de SP en Denk vallen dit keer af.

Kritiek

Politiek leiders hebben kritiek op de rekensommen. Volgens SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen wordt de menselijk maat over het hoofd gezien bij de berekeningen. ‘’Wij willen een ander zorgsysteem, en besparen daardoor een hoop geld. Maar dit past niet in het CPB-model’’, zegt zij.

BVNL-voorman Wybren van Haga vindt de doorrekeningen ‘verspilde tijd, geld en moeite’. ‘’Wij geloven niet dat als wij komen met een voorstel voor lagere belastingen voor ondernemers, een kleinere overheid of een asielstop, dat de meeropbrengsten voor de samenleving goed worden berekend door het CPB’’, laat hij weten.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties

Personen