article image Politiek

Oud-informateurs: ‘Omtzigt gaat een stap te ver’

Auteur
Datum: 08/02 15:15

Meer nieuws: formatie gaat voorlopig door zonder Omtzigt

Oud-informateurs Uri Rosenthal en Henk Kamp spreken zich uit over de beschuldigen van Pieter Omtzigt aan het adres van informateur Ronald Plasterk. De beschuldiging van Omtzigt dat Plasterk stukken heeft achtergehouden, vinden de informateurs ‘’verre van chique en beschadigend’’ voor het informateurschap. Dat schrijft De Telegraaf.

‘’Hoe Pieter Omtzigt de controverse met Ronald Plasterk aan gaat, dat kán gewoon niet. Dit doe je niet’’, zegt oud-informateur Uri Rosenthal. Ook oud-informateur Henk Kamp reageert gedecideerd. ‘’Ik heb de indruk dat de onderhandelaars samen met de informateur in de afgelopen weken toch al tot een basis zijn gekomen voor een vervolg, al zou dat dan zijn in de vorm van een zaken-, extraparlementair- of minderheidskabinet. Het is jammer dat de informatie-Plasterk geen nette afronding krijgt.’’

Eindverslag 

Ook twee andere oud-informateurs uiten hun verbazing over de verklaring van Omtzigt, maar zij willen niet met hun naam in de krant. Zij vrezen dat de beschuldigingen van de NSC-leider het gezag van (toekomstige) informateurs kan aantasten.

Of de beschuldigingen van Omtzigt kloppen, zal waarschijnlijk blijken uit het eindverslag van Ronald Plasterk. ‘’Ik denk dat informateur Plasterk in zijn brief of eindverslag klare wijn gaat schenken. Ik zou overigens zelf geen belemmering zien om met Plasterk door te gaan in de volgende ronde, temeer omdat de drie andere partijen die aan tafel zitten de vele inspanningen van de heer Plasterk wel weten te waarderen.”

Formatie gaat door 

Meer nieuws uit Den Haag: de formatie gaat morgen verder. PVV-leider Geert Wilders meldt dat de gesprekken morgen om 11.00 uur worden hervat. ‘’Omtzigt wordt ook uitgenodigd. Ik hoop dat hij er dan wel bij is. We gaan sowieso verder. We zoeken naar oplossingen’’, zegt hij.

NSC zal er vooralsnog niet bij zijn, schrijft de NOS. ‘’Zijn werk zit erop’’, meldt een woordvoerder.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties