article image Politiek

Overzicht: regeringspartijen krijgen harde klappen, rechts kabinet in verschiet

Auteur
Datum: 23/11 11:58

Zie hier de reacties van de lijsttrekkers

Op The Day After is één ding duidelijk: niemand kan meer om de PVV heen, zoals Geert Wilders woensdagavond zelf al zei. Volgens de laatste prognose komt de partij uit op 37 zetels. Dat zijn er 20 meer dan de partij nu heeft, en 1 meer dan in de exitpoll van gisteravond. De regeringspartijen (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) verloren fors. Na woensdagavond komen de vier partijen samen uit op 41 zetels, tientallen zetels verwijderd van een Kamermeerderheid.

Coalitiepartijen aangeslagen

VVD-voorvrouw Dilan Yesilgöz gaf in haar speech aan teleurgesteld te zijn. 

Er is onvoldoende geluisterd naar de mensen, en er zijn onvoldoende werkbare oplossingen geboden.

NOS

D66-lijsttrekker Rob Jetten haalt in zijn speech uit naar Geert Wilders (PVV). Volgens de sociaaldemocraat komt de overwinning van de PVV mede door de campagne van de VVD.

De VVD heeft ervoor gekozen om campagne te voeren over de rug van vluchtelingen.

NOS

De exitpoll was ook een harde klap voor het CDA. De christendemocraten eindigen met nog maar een handjevol zetels (5). Lijsttrekker Henri Bontenbal is teleurgesteld over de uitslag, maar gaat met opgeheven hoofd de toekomst tegemoet.

Ik ben natuurlijk teleurgesteld over de uitslag. Maar u verwacht van mij ook iets anders, en dat is dat ik de moed niet opgeef.

NOS

ChristenUnie-lijsttrekker Mirjam Bikker feliciteert de PVV, maar kijkt ook met zorg naar de uitslag.

Ons land is gebouwd op minderheden die elkaar heel houden en elkaar weten te vinden. Deze verkiezingen zetten daarom veel op het spel en dat vraagt juist van de winnaars van deze verkiezingen wijsheid voor het hele land in plaats van het aanwakkeren van polarisatie.

NOS

Coalitie smeden 

Nu de PVV van Geert Wilders de grootste is geworden, lijkt een rechts kabinet in het verschiet te liggen. De PVV-voorman riep andere partijen gisteren op om te zoeken naar overeenkomsten, en zegt te willen samenwerken.

Het kan niet zo zijn dat door een mislukte formatie straks Frans Timmermans ermee aan de haal gaat, dat moet niet gebeuren.

Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract was voor de verkiezingen afwijzend over samenwerking met de PVV, maar benadrukte gisteravond dat het land bestuurd moet worden. VVD-voorvrouw Dilan Yesilgöz, die eerder zei niet in een kabinet te stappen met Wilders als premier, herhaalde dat gisteravond niet. Wel vindt ze dat de PVV-leider het land niet kan verbinden.

De voorlopige uitslag:

© RTL Nieuws
© RTL Nieuws

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties