article image Politiek

PVV clasht hard met NSC in Tweede Kamer: 'NPO is een nutteloos ding!'

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 11/04 13:30

'Wij zien de NPO als een nutteloos ding waar veel te veel geld tegenaan gesmeten word'

Tijdens het debat over de toekomst van de NPO botste de PVV hard met NSC. PVV-Kamerlid Martine van der Velde veronderstelt dat de NPO een 'nutteloos ding' is waar te veel geld tegenaan gesmeten wordt. NSC-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven reageert geschrokken: "Heb ik nou goed gehoord dat de NPO een nutteloos ding is?!" 

Het NSC-Kamerlid weet niet wat ze hoort. "Woorden doen ertoe!" Van der Velde zegt vervolgens dat nutteloos geen scheldwoord is, en herhaalt haar eerdere woorden. 

Van Vroonhoven vraagt even later om opheldering. "Kan de PVV dan uitleggen waaróm het een nutteloos ding is? Mag de NPO helemaal verdwijnen? Realiseert de PVV zich wel de consequenties?" 

Van der Velde zegt dat ze zich 'zeker realiseert' dat daar consequenties aanhangen. Ze herhaalt echter weer: "We zouden de NPO het liefste opdoeken. Dit standpunt is niet veranderd."

Ook andere fracties zijn kritisch. Ilana Rooderkerk van D66 vergelijkt de situatie met het aantreden van Poetin. "Het eerste wat Poetin deed bij zijn aantreden is de publieke omroep aan banden leggen. Net als Orbán in Hongarije. Kunnen we hetzelfde verwachten van Wilders 1?"

"Prachtig dat u ons weer vergelijkt met het dictatorschap. Maar Wilders ís geen dictator. Dat wij af willen van NPO staat los van het feit dat er onafhankelijk nieuws op tv mag komen. De televisie blijft gewoon bestaan. Internet ook. Het feit dat Wilders zegt dat hij minder links geluid wil, zegt niet dat wij journalisten opdragen wat zij moeten doen", zegt Van der Velde tegen Rooderkerk. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties