article image Politiek

PVV-verkenner Gom van Strien werd aangeklaagd voor oplichting en verduistering

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 26/11 11:00

Aangifte kwam van UMC Utrecht

Afgelopen voorjaar is er aangifte gedaan tegen PVV-senator Gom van Strien wegens oplichting en verduistering. Van Strien werd afgelopen week door zijn partij aangeleverd als verkenner voor de kabinetsformatie. De aangiften tegen Van Strien komen van UMC Utrecht en Utrecht Holding. Geert Wilders was hiervan niet op de hoogte.

Utrecht Holding is een dochterbedrijf van het universitair ziekenhuis. Het is een zogeheten Knowledge Transfer Office, dat innovaties die door het UMC Utrecht zijn ontwikkeld naar de markt brengt. Hierbij is Utrecht Holding verantwoordelijk voor het aanvragen van octrooien, licenties en het oprichten van spin-off-bedrijven.

Afgelopen jaar deed UMC Utrecht aangifte tegen drie (oud-)medewerkers van het bedrijf, die aandelen in een spin-off-bedrijf zou hebben toegespeeld aan Hereswint BV. Dit bedrijf was in handen van de echtgenotes van de medewerkers, alsook een oud-buurman en een vriend van Gom van Strien. Een van de medewerkers tegen wie aangifte is gedaan was Gom van Strien, schrijft NRC. Hereswint BV zou aan de deal tussen 2006 en 2028 zo'n 2 miljoen euro aan dividendbetalingen hebben opgeleverd.

Met de aangifte is vooralsnog niets gedaan door het OM. Van Stien verklaart dat het gaat om een aangifte vol "aperte onjuistheden". 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties