article image Politiek

Sylvana Simons bekroond met Black Achievement Oeuvre Award

Auteur
Auteur: Redactie
Datum: 31/10 16:40

Prijs toegekend voor haar strijd tegen discriminatie

Sylvana Simons is bekroond met de oeuvre-award van het initiatief Black Achievement Month. Het vertrekkend Kamerlid van BIJ1 krijgt de prijs voor haar rol in de strijd tegen discriminatie en haar bijdrage aan het debat over maatschappelijk onrecht in Nederland. 

Andere winnaars van deze Black Achievement Month waren Orville Breeveld, Nigel de Jong, Michel van Genderen, Gia Bab en Sharon Breidel. De prijzen worden jaarlijks uitgereikt aan zwarte mensen die een bijzondere prestatie leveren of anderzijds bijdragen aan de positie van zwarte mensen in Nederland. "We werden geïnspireerd door de immense prestaties van alle genomineerden. Ze hebben allemaal impact gehad op de zwarte gemeenschap en verdienen erkenning", sprak een van de organisatoren tegen AT5.

Sylvana Simons werd bekend als 'vj' bij TMF. Later mengde ze zich als mediapersoonlijkheid steeds meer in het maatschappelijk debat. In 2016 sloot ze zich aan bij DENK, om kort daarna de partij te verlaten en een eigen beweging op te richten. Die beweging werd BIJ1, hoewel het aanvankelijk werd opgericht als Artikel 1. Na een termijn in de Amsterdamse gemeenteraad lukte het Simons in 2021 om een zetel te behalen in de Tweede Kamer. Afgelopen zomer maakte Simons bekend de landelijke politiek te verlaten.

Simons' rol in het racismedebat leidde vaak tot heftige confrontaties in de Kamer.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties