article image Politiek

Trump moet zo goed als zeker schadevergoeding betalen in lasterzaak

Auteur
Auteur: Redactie
Datum: 07/09 09:00

Op 15 januari hoeft alleen nog hoeveel vastgesteld te worden

Een federale rechter heeft geoordeeld dat de jury die de lasterzaak van E. Jean Carroll hoort, alleen hoeft te beslissen hoeveel geld Donald Trump haar moet betalen, nadat de rechter heeft vastgesteld dat de voormalige president aansprakelijk was voor lasterlijke uitspraken. Dit is de tweede rechtszaak tussen E. Jean Carrol en Donald Trump in korte tijd. 

Dit is een aanzienlijke tegenvaller voor Trump, die te maken heeft met talloze strafrechtelijke aanklachten en civiele rechtszaken - velen daarvan komen tot een hoogtepunt terwijl hij begint aan een presidentscampagne.

Rechter Lewis Kaplan zei dat het oordeel van een federale jury eerder dit jaar tegen Trump zal gelden voor de lasterzaak die in januari voor de rechter komt en betrekking heeft op uitspraken die Trump in 2019 deed over Carroll's beschuldigingen van seksueel misbruik.

Carroll, een voormalig columniste van een tijdschrift, beweerde dat Trump haar verkrachtte in een warenhuis van Bergdorf Goodman midden jaren 90 en haar vervolgens belasterde toen hij haar claim ontkende.

In mei oordeelde een jury na een twee weken durende rechtszaak dat Trump seksueel misbruik had gepleegd tegen Carroll en haar belasterde toen hij in 2022 zei dat hij haar niet had verkracht, haar niet kende en dat ze niet zijn "type" was.

"In dit geval hangt de waarheid of onwaarheid van de uitspraken van de heer Trump uit 2019, net als de waarheid of onwaarheid van zijn uitspraken uit 2022, af van de vraag of mevrouw Carroll heeft gelogen over seksueel misbruik door de heer Trump," oordeelde de rechter woensdag. "Het juryoordeel dat ze dat niet heeft gedaan, is daarom bindend in deze zaak en weerhoudt de heer Trump ervan de onwaarheid van zijn uitspraken uit 2019 te betwisten."

Kaplan oordeelde dat het proces dat op 15 januari zal plaatsvinden, beperkt zal zijn tot het vaststellen van de schadevergoeding.

Hoewel haar oorspronkelijke rechtszaak in 2019 werd ingediend, heeft de rechter eerder toegestaan dat Carroll opmerkingen van Trump die hij eerder dit jaar maakte tijdens een CNN-stadshallevent in haar zaak opnam.

Op woensdag verwierp Kaplan ook het argument van Trump dat toekomstige schadevergoedingen moeten worden gemaximeerd, wat betekent dat de eerdere toekenning geen rol zou moeten spelen voor de jury. Carroll eist meer dan $10 miljoen aan schadevergoeding.

Trump heeft elke onrechtmatige daad ontkend. Hij heeft beroep aangetekend tegen het oordeel van de jury en tegen alle uitspraken tegen hem.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties