article image Politiek

VVD-minister Van Nieuwenhuizen loog over bemoeienis met beleid energiesector

Auteur
Datum: 27/12 13:20

Was aanwezig bij topoverleg toen ze al wist dat ze lobbyist zou worden voor energiebedrijven

Voormalig minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) was als minister van Infrastructuur regelmatig aanwezig bij topoverleg over de energiesector. Dat schrijft de NOS op basis van opgevraagde documenten. De aanwezigheid van de minister is opvallend omdat ze destijds beweerde dat ze lobbyist in de energiesector kon worden omdat ze ‘’nooit beleidsinhoudelijke bemoeienis met energie’’ had gehad.

Ook beweerde Van Nieuwenhuizen dat, toen ze eind juli 2021 wist dat ze lobbyist zou worden, ze had geregeld dat energievraagstukken haar niet meer zouden bereiken. Toch kreeg ze daarna nog allerlei ambtelijke stukken over energie toegestuurd en schoof ze twee keer aan bij de club van kabinetsleden die het klimaat- en energiebeleid uittekent.

'Anders bedoeld'

In een reactie zegt de voormalig VVD-minister dat haar uitspraak dat zij nooit bemoeienis had met energie, anders was bedoeld. ‘’De door u aangehaalde uitspraak is door mij bedoeld om duidelijk te maken dat mijn bemoeienis alleen was 'het inbrengen van relevante punten op het terrein van Infrastructuur en Waterstaat, en niet op het terrein van energiebedrijven of specifiek energiebeleid'."

Johan Derksen was destijds niet te spreken over de overstap.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties