article image Politiek © HvNL

Wilders wordt geen premier, maar wie dan wel? Deze namen gaan rond

Auteur
Datum: 15/03 11:15

Wie volgt Mark Rutte op als premier van Nederland?

Als PVV, VVD, NSC en BBB erin slagen de komende tijd een rechts kabinet tot stand te brengen, zal Geert Wilders afzien van het premierschap. Dat blijkt uit het eindverslag van informateur Kim Putters dat donderdag werd gepresenteerd. Ook de andere drie partijleiders, Dilan Yesilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) zullen in de Tweede Kamer blijven als het viertal een extraparlementair kabinet weet te smeden. Als geen van hen premier wordt van Nederland, wie dan wel? Deze namen gaan rond.

‘’Geen sprake van’’, zou NSC-leider Pieter Omtzigt hebben gezegd toen het mogelijke premierschap van Geert Wilders op tafel lag op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. Vanuit de VVD was er ‘’geen blokkade’’, maar ook geen onmiddellijke steun. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas was wel bereid om Wilders de sleutel van het Torentje te geven.

Wilders vindt het ‘’ondemocratisch’’ en ‘’unfair’’ dat hij geen premier van Nederland wordt. ‘’We zijn de grootste partij geworden. Ik vind dat ik premier had moeten worden. Dat dat niet afgepakt kan worden’’, zei de PVV-leider donderdag. Maar om de formatie van een rechts kabinet te redden besloot hij uiteindelijk toch het premierschap te laten varen.

Tekst gaat verder onder de video.

Remkes 

Volgens verschillende media wordt in Den Haag de naam van oud-informateur Johan Remkes (VVD) veel genoemd. Ook oud-PvdA-minister Ronald Plasterk, BBB-Kamerlid Mona Keijzer en VVD-prominenten Fred Teeven en Hans Hoogervorst worden genoemd. 

De kans dat Geert Wilders een PVV'er naar voren wil schuiven is best aanwezig. Alleen de vraag is of de partij een goede premierskandidaat in huis heeft en of NSC en VVD kunnen leven met een PVV'er als premier. 

Poll

Poll

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties