article image Rich & famous

Mode-icoon Iris Apfel op 102-jarige leeftijd overleden

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 02/03 02:38

Verzorgde interieur van 9 presidenten

De New Yorkse interieurdesigner en mode-icoon Iris Apfel is vrijdag overleden. Dat meldt de familie van Apfel op haar Instagram-account. 

De in 1921 geboren zakenvrouw begon haar carrière als schrijver voor een modeblad. In 1950 begon ze textielbedrijf Old World Weavers met haar echtgenoot Carl Apfel. De stijl van 'The Apfels' viel op, alsook het excentrieke voorkomen van Iris. Ze kreeg onder maar liefst negen presidenten (Truman tot Clinton) de opdracht tot het verzorgen van de aankleding van het Witte Huis. 

First Lady

Haar verdiensten in Washington D.C. leverde Apfel de bijnaam 'First Lady of fabric' op. Ondertussen botste het nog wel eens met de daadwerkelijke presidentsvrouwen. Over de samenwerking met Jacqueline Kennedy zei Apfel in 2015: "Ze had een hele beroemde Franse designer ingehuurd die daar de heleboel had verfranst, tot de ontzetting van de hele designwereld. Daarna moesten we alles weggooien om opnieuw te beginnen. Maar mevrouw Nixon mocht ik wel. Zij was geweldig."

Tot op zeer late leeftijd bleef het stijlicoon met de extravagante brillen een graag geziene figuur in de media. Tentoonstellingen van haar werk verschenen over de hele wereld, Apfel speelde rollen in televisiereclames en in 2018 maakte Mattel een Barbiepop geïnspireerd op haar.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties