article image Rich & famous © ANP

Soros-stichting trekt zich per direct terug uit Europese Unie

Auteur
Auteur: Marijn Joop
Datum: 14/08 13:54

Geld niet meer nodig, want EU doet al genoeg

De Open Society Foundations (OSF) van de Hongaars-Amerikaanse filantroop George Soros trekt zich bijna volledig terug uit de Europese Unie. Dat melden Hongaarse media. Europese instituties en overheden trekken volgens OSF veel geld uit voor mensenrechten, vrijheid en diversiteit. Omdat de stichting zich met name richt op die thema's, is OSF van mening haar fondsen in andere delen van de wereld efficiënter te kunnen inzetten.

In het vervolg zal de stichting zich uitsluitend nog op Europa richten als dit van belang is bij 'grote, globale onderwerpen'. Eind vorige week bracht OSF de Hongaarse organisaties die geld ontvangen van de stichting van deze plannen op de hoogte. Dat schrijft Szabad Európa. ''Vanaf nu zullen de middelen die binnen Europa worden ingezet 'uiterst beperkt' zijn.'' Daarbij wordt ook de stichting zelf vanaf volgend jaar opnieuw ingericht.

Miljardenimperium

In juni werd duidelijk dat de 92-jarige George Soros zijn miljardenimperium Soros Fund Management, waar ook OSF onder valt, overdraagt aan zijn 37-jarige zoon Alexander. Eind juni schreef onderzoeksplatform Follow The Money dat er in 2021 zo'n 20 miljoen euro vanuit OSF werd overgeboekt aan ngo's die 'onder meer via de Europese Commissie invloed proberen uit te oefenen'. Ook ontdekte FTM dat OSF gebruik maakt van een constructie waarbij via belastingparadijs de Kaaimaneilanden. Daarmee worden investeringen gedaan waarvan het rendement weer terugvloeit naar de Soros-stichtingen.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties