article image Sport

9 jaar cel geëist tegen oud-Ajacied Quincy Promes

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 24/01 13:30

Voetballer gelinkt aan zware criminaliteit

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van negen jaar geëisttegen voetballer Quincy Promes. De oud-speler van Ajax wordt door het OM gezien als schakel in een netwerk van criminelen. Promes was zelf niet aanwezig bij de zitting. Naar verwachting zal de aanvaller in Rusland blijven, waar hij speelt voor Spartak Moskou.

Promes wordt ervan beschuldigd te hebben geholpen bij het binnenhalen van twee partijen cocaïne. Het zou in totaal gaan om een lading van meer dan 1.300 kilo coke. Dat een succesvolle voetballer zo diep in de criminaliteit terecht is gekomen, roept vragen op bij het OM.

Die vragen bleven woensdag allemaal onbeantwoord, concludeerde ook de officier van Justitie. "Hij kan geen uitleg geven over het cocaïnetransport van bijna 1.400 kilo waarbij hij betrokken is geweest. Hij kan geen uitleg geven over de chats die hij met zijn medeverdachte heeft gevoerd waarin ze de uithaal van de cocaïne hebben geregeld. Hij kan ook geen uitleg geven over al die andere chats die u heeft kunnen lezen, over de criminele contacten met wie hij lijkt om te gaan."

Afgeluisterd

Promes zou in getapte gesprekken hebben verteld over zijn "handel" naast de voetballerij. Hij was bij opsporingsdiensten in beeld gekomen na tips over zijn criminele contacten. Promes zou zich hebben beziggehouden met het binnenhalen van ladingen drugs en daarnaat hebben gefungeerd als geldschieter. Een lading drugs waar drugscrimineel Piet Wortel miljoenen mee verdiende werd binnengehaald dankzij een investering van de voetballer.

Dat Promes niet altijd een lieverdje is, werd al duidelijk tijdens een eerder incident. Op een familiefeest stak de voetballer zijn eigen neef met een mes in zijn been. Hij werd veroordeeld voor zware mishandeling en kreeg 1,5 jaar cel. Ook deze straf heeft Promes niet uitgezeten, Rusland heeft geen uitwisselingsverdrag met Nederland.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties