article image Sport

Dartsters stappen uit Nederlands vrouwenteam vanwege deelname transvrouw

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 25/03 10:40

'Geen eerlijk speelveld'

Ophef in de Nederlandse dartwereld: Anca Zijlstra en Aileen de Graaf hebben besloten de Nederlandse dartploeg voor vrouwen te verlaten vanwege de deelname van transvrouw Noa-Lynn van Leuven. Dat melden de dartsters op sociale media. De twee zijn het er niet mee eens dat transvrouwen worden toegelaten in dartscompetities voor vrouwen.

"Het moment wanneer je je schaamt om voor het Nederlands team uit te komen omdat een biologische man meespeelt bij het vrouwenteam, is het tijd om te gaan", aldus Anca Zijlstra op Facebook. "Ik heb geprobeerd dit te accepteren maar ik kan dit niet goed keuren of goedpraten. Ik vind dat er bij sport er sprake moet zijn van een gelijkwaardig en eerlijk speelveld, die naar eer en geweten ook zo gehanteerd en geaccepteerd word."
  
Ook Aileen de Graaf sprak zich uit tegen de deelname van Van Leuven. "Op een gegeven moment moet je keuzes maken als iets tegen je gevoel in gaat. Je moet doen wat voor jou goed voelt. Vandaar ook mijn beslissing om uit het Nederlands team te stappen. Als iemand zich niet fijn voelt in het lichaam waar hij of zij in geboren is, dan gun ik het iedereen om dit te veranderen en gelukkig te zijn. Ik vind het alleen niet terecht dat een biologische man bij de vrouwen mee gooit of andersom, het is of gemixt of niet."

Noa-Lynn van Leuven, die in haar jeugd een gendertransitie begon, heeft niet gereageerd op het besluit van haar collega's. De afgelopen jaren behaalt Van Leuven veel succes in het vrouwendarts. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties