article image Sport © ANP

Duits OM onderzoekt dopingzaak wielrenner Michel Hessmann (Jumbo-Visma)

Auteur
Auteur: Marijn Joop
Datum: 28/08 14:25

Werd in juni positief getest op 'plaspil'

Het Duitse OM doet onderzoek naar wielrenner Michel Hessmann. De renner van Jumbo-Visma is positief getest op doping, stelt het Openbaar Ministerie in Freiburg tegenover de NOS. Bij de 22-jarige wielrenner is een huiszoeking gedaan en zijn gegevensdragers in beslag genomen.

Volgens het OM gaat het om een vooronderzoek waarbij alleen het Duitse wielertalent in beeld is. ''Het vooronderzoek richt zich alleen op de genoemde persoon en niet op anderen. Of dit zal leiden tot een strafvervolging hangt af van de onderzoeksresultaten.''

Strafbaar

In het vooronderzoek zal Hessmann nog worden gehoord. ''Het is aan hem om zijn onschuld aan te tonen.'' Dopinggebruik is in Duitsland strafbaar. Een dopingwet uit 2015 bepaalt dat het gebruik en toedienen van prestatie verbeterende middelen verboden is. Op het gebruik van doping staat een maximumstraf van drie jaar en een geldboete.

Uit de dopingtest die half juni bij Hessmann werd afgenomen kwam naar voren dat hij een diurecticum in zijn lichaam zou hebben. Dat gaat om een zogeheten plaspil die vocht in het lichaam afdrijft en in staat is zwaardere dopingstoffen te verbloemen. 

Na de positieve test werd Hessmann op 16 augustus door wielerploeg Jumbo-Visma geschorst. De ploeg heeft nog niet nader gereageerd, eerder omschreef ploegleider Merijn Zeeman de kwestie als 'pijnlijk'. ''Als mens verdient hij al onze steun.''

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties