article image Sport

KNVB wil eerst WK-plannen Saoedi-Arabië zien voor het een mening vormt

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 01/11 13:50

Is 'benieuwd' naar bidbook van de Arabieren

Het WK in 2034 gaat naar Saoedi-Arabië. Het land in het Midden-Oosten werd dinsdag de enige overgebleven kandidaat. Eerder verlaagde de FIFA al het aantal stadions dat een land moet bieden om een WK te organiseren, toevallig precies naar het aantal dat Saoedi-Arabië bezit. Kortom, het lijkt erop dat het WK opnieuw zal plaatsvinden in een land waar mensenrechten te wensen overlaten. De KNVBverklaar woensdag nog geen mening te hebben over het gedoodverfde gastland.

"Voor de toewijzing van het WK zijn in de procedure nog verschillende stappen nodig", meldt de KNVB. "Voor het mogen organiseren van een WK moet een land aan veel voorwaarden voldoen. We zijn dus benieuwd naar het bidbook van Saudi-Arabië."

Wie wel een mening hebben over het nieuws, zijn mensenrechtenorganisaties. Human Rights Watch noemde de toekenning van het WK voor het sharialand "een schande". Volgens Amnesty International zijn lijstraffen als stokslagen of zelfs publieke executie van mensen met een verkeerde menig of geaardheid schering en inslag in het land. De organisatie beschuldigt Saoedi-Arabië van "sportwashing", een fenomeen waarbij het aantrekken van beroemde sporters en sportevenementen wordt ingezet om de mensenrechtenschendingen in een land te verbloemen.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties