article image Tech

Probleem voor Philips: beademingsapparaat kan uit het niets stoppen

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 05/04 09:01

Al 20 meldingen van storing

Opnieuw lijkt er iets mis met een medisch product van elektronicabedrijf Philips. Het gaat om beademingsapparaten uit de Trilogy-serie, waarvan tienduizenden zijn verkocht. De apparaten kampen met storingen waarbij er onterecht meldingen van een lege batterij of stroomstoring verschijnen, waarna het stopt met beademen. De error komt voor bij de Trilogy Evo-, Trilogy Evo O2- en Trilogy EV300.

Philips heeft het defect gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), de autoriteit op dit gebied. "Een stroomonderbreking kan onherstelbare schade, waaronder overlijden, veroorzaken aan de meest kwetsbare patiëntpopulaties, als het bijbehorende alarm niet wordt waargenomen met de juiste respons", aldus het bedrijf zelf. Er zijn tot nu toe 20 meldingen van problemen met de beademingsapparaten binnengekomen. Daarbij zijn volgens Philips geen patiënten gewond geraakt. De storing komt alleen voor als het apparaat in een bepaalde stand wordt gebruikt. 

Het is niet de eerste misser voor Philips. In 2021 kwam het bedrijf uit Eindhoven in opspraak nadat er meldingen binnenkwamen over een gevaarlijk defect in apparaten voor mensen met slaapapneu. Die kwestie kostte het bedrijf tot nu toe honderden miljoenen.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties