article image Radio & TV

Dit is de zomerhit van Nederland volgens Spotify

Auteur
Auteur: I. de Vries
Datum: 25/08 10:33

En dit heeft Vader Abraham er mee te maken

Het vergde wat diepgravend onderzoek, maar eindelijk is het bekend. Het nummer Engelbewaarder van Marco Schuitmaker is dé zomerhit van 2023. Volgens Spotify werd het nummer afgelopen zomer het meest gedraaid onder Nederlandse abonnees.

De levensliedzanger bracht het nummer in september vorig jaar uit, maar het sloeg pas echt aan toen het nummer regelmatig voorbij kwam op TikTok. Binnen de kortste keren groeide Schuitmakers versie van Engelbewaarder uit tot een enorme hit. Het lied sloeg zo goed aan, dat het tussen 29 mei en 14 augustus het meest beluisterde nummer op Spotify is onder Nederlanders.

Engelbewaarder werd niet door Schuitmaker zelf geschreven: Pierre Kartner, beter bekend als Vader Abraham, schreef het nummer in de jaren 70. De Belgische zangeres Mieke Gijs nam het nummer op en bracht het in 1975 uit. Schuitmaker bewerkte het nummer en wist er opnieuw een hit mee te scoren. Ook in Duitsland: hij heeft het lied in twee talen uitgebracht en doet het ook op Duitse feestjes goed.

Veel van eigen bodem

Afgelopen zomer werd er door gebruikers van de streamingdienst veel naar Nederlandse artiesten geluisterd. Kris Kross Amsterdam staat met How You Samba op nummer twee in de lijst. Het nummer is een samenwerking met Sofia Reyes en Tinie Tempah. Pornstar Martini van $hirak, Boef, Cristian D. en Lil Kleine staat op de derde plek.

In de lijst zijn verder Tiësto, Goldband, Bizzy met Kraantje Pappie en Rolf Sanchez, Claude, Donnie met Chantal Janzen en Antoon met Ronnie Flex te vinden. Wat internationale artiesten betreft deed Central Cee met Dave het goed. Zij brachten Sprinter uit. Tattoo van Loreen blijft na het Songfestival ook onverminderd populair en staat op plek vijf. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties