article image Radio & TV © Videostill

NPO-voorzitter voorkwam terugkeer Matthijs van Nieuwkerk bij de publieke omroep

Auteur
Datum: 05/10 10:30

'Ik vind niet dat ik me dan met de inhoud bemoei'

NPO-voorzitter Frederieke Leeflang heeft recent een streep gezet door de terugkeer van Matthijs van Nieuwkerk bij de publieke omroep. Dat vertelt Leeflang woensdag in een interview met de Volkskrant. De bestuursvoorzitter vindt dat Matthijs niet terug op tv kan.

Onder Leeflang bemoeit de NPO zich minder met de inhoud van programma’s, stellen omroepbazen onder leiding van de NPO-voorzitter, maar toch heeft Leeflang zich één keer met de poppetjes bemoeid, onthult ze in de krant. Dat had te maken met de mogelijke terugkeer van Matthijs van Nieuwkerk, die eind 2022 het veld moest ruimen na een publicatie in de Volkskrant over een angstcultuur die op de redactie van zijn programma De Wereld Draait Door zou heersen.

‘’Voor de zomer is mij gevraagd of Matthijs van Nieuwkerk kon terugkomen in een programma van de publieke omroep’’, vertelt Leeflang. ‘’Vanaf dag één heb ik gezegd dat het uitgangspunt is dat iedereen mag terugkomen, Maar er zijn drie voorwaarden.’’ Volgens Leeflang moet het onderzoek naar de werkcultuur worden afgewacht, de veiligheid op de werkvloer worden gewaarborgd en moet er sprake zijn van een reflectief vermogen. ‘’Op basis van deze voorwaarden heb ik gezegd dat Matthijs van Nieuwkerk nog niet kan terugkomen.’’

NRC-interview

De voormalig DWDD-presentator maakte in september zijn excuses in een interview met NRC. Hij zei zich ‘’kapot te schamen’’ voor zijn onredelijke gedrag bij De Wereld Draait door. ‘’Hij is zich ervan bewust dat hij zich niet zo had moeten gedragen, en dat hij dat in de toekomst ook niet meer moet doen’’, zegt Frederieke Leeflang over het interview.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties