article image Virals

Powned-journalisten van Ameland gejaagd bij Sunneklaasfeest

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 06/12 15:12

Feest is exclusief voor eilandbewoners

Op de Waddeneilanden wordt het Sinterklaasfeest op een andere manier gevierd dan op het vasteland. Het Amelandse "Sunneklaas" heeft een stuk meer weg van de heidense wortels van het decemberfeest. Het mysterieuze feest trok voor het tweede jaar op rij de journalisten van omroep Powned, maar dit werd ze niet in dank afgenomen

Van oudsher gaan jonge mannen met onheilspellende maskers de straten op terwijl vrouwen en minderjarigen binnen moeten blijven. Waagt iemand het toch om zich op straat te vertonen, dan jagen de 'Sunneklazen' diegene weer naar binnen. Wordt een Sunneklaas ervan verdacht een vrouw of minderjarige te zijn, dan moet hij zijn mannelijkheid bewijzen met een gewelddadig potje armworstelen. 

Dat is ongeveer alleswat er te weten valt over het feest, Amelanders zelf willen er namelijk helemaal niets over kwijt. Om de traditie zo goed mogelijk in stand te houden, wordt er naar buiten toe niet over gesproken. Hotels en campings zijn rond de sinterklaasviering gesloten en op 5 december mogen er geen auto's in de dorpen komen. 

Aangifte

Toen een cameraploeg van Powned betrapt werd op het eiland, vlak voor Sunneklaas, ging het mis. De eilandbewoners hebben de ploeg achtervolgd en zochten confrontatie. Volgens Powned-baas Dominique Weesie zal er aangifte tegen de mensen worden gedaan.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties

Personen