article image Algemeen

Asielschip Amsterdam kost 110.000 euro per dag

Auteur
Datum: 26/09 11:47

Twee schepen kosten wekelijks 1,5 miljoen euro aan huur

De noodopvang voor asielzoekers is peperduur. Het cruiseschip Galaxy, dat in Amsterdam wordt gebruikt om 1500 asielzoekers op te vangen, kost 110.000 euro per dag, blijkt uit onderzoek van het AD. De Tweede Kamer behandelt vandaag de asieldwangwet die een einde moet maken aan dit soort noodopvang voor asielzoekers.

Nederland kent sinds 2021 zo’n 129 noodopvanglocaties. Dat soort opvanglocaties zijn nodig omdat het COA bijna geen gemeenten kan vinden die een regulier azc op hun grondgebied willen. Er is vaak geen politiek draagvlak voor een azc of omwonenden staken.

De kosten 

Een plek in de noodopvang is twee tot drie keer duurder dan een opvangplek in een regulier azc, stelde COA-bestuurder Milo Schoenmaker eerder in het AD. Zo moest het kabinet de begroting voor de asielopvang vorig jaar fors verhogen van 500 miljoen naar 1,5 miljard. Die bedragen zijn fors gestegen omdat het COA cruiseschepen en hotelketens als noodopvang moest inzetten.

Nederland huurt twee schepen voor de noodopvang. Het gaat om de Galaxy en Silja Europa, die per week meer dan 1,5 miljoen euro aan huur kosten. Op de twee zeeschepen worden in totaal 3000 mensen opgevangen.

De prijs pakt voor Nederland relatief hoog uit, omdat het COA niet de totale capaciteit van de twee schepen benut, stelt een woordvoerder. ‘’Voor een lange tijd meer dan 1500 mensen op deze schepen is niet wenselijk’’, aldus de woordvoerder.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties