article image Politiek © ANP

Tweede Kamer behandelt vandaag asieldwangwet: dit moet je weten

Auteur
Datum: 26/09 09:35

Gemeenten krijgen meer tijd

De omstreden asieldwangwet komt er misschien toch wel. Een meerderheid van de Tweede Kamer is het eens over een wijzigingsvoorstel. In dat voorstel staat dat gemeenten meer tijd krijgen om opvangplekken voor asielzoekers vrij te maken. Wat wel in de wet blijft staan is dat gemeenten kunnen worden gedwongen om asielzoekers op te nemen.

De asielwet van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) moet een einde maken aan de propvolle opvanglocaties en zorgen voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over Nederland.

Wijzigingsvoorstel

Na de kabinetsval heeft de VVD laten weten de wet, die nota bene door hun eigen staatssecretaris is ingediend, niet langer te steunen. Daarmee leek de wet te gaan stranden in de Tweede Kamer. Om dat te voorkomen komt het CDA met een wijzigingsvoorstel dat breed wordt gesteund.

In het voorstel krijgen de gemeenten iets meer tijd. Zo hoeven ze niet alle opvangplekken voor 1 mei geregeld te hebben, maar pas op 1 november. De staatssecretaris kan altijd nog dwang toepassen.

Of de asielwet het haalt is nog de vraag. Een Kamermeerderheid steunt het wijzigingsvoorstel van het CDA, maar dat wil niet zeggen dat al die partijen ook steun geven aan de wet. Vooral in de Eerste Kamer lijkt een meerderheid lastig te worden. De verkiezingen vinden waarschijnlijk plaats voordat de asielwet daar is behandeld. Mogelijk ligt de dwangwet tijdens de formatie van een nieuw kabinet op de formatietafel.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties