article image Algemeen © ANP

Dilan Yesilgöz is de nieuwe lijsttrekker van de VVD

Auteur
Auteur: Marijn Joop
Datum: 14/08 09:15

Ze was uiteindelijk de enige kandidaat

Demissionair justitieminister Dilan Yesilgöz-Zegerius (46) wordt voor de aankomende Tweede Kamer-verkiezingen de lijsttrekker van de VVD. Dat heeft de partij maandagochtend bekendgemaakt. Yesilgöz was de afgelopen weken de gedoodverfde winnaar van de interne lijsttrekkersstrijd, te meer omdat ze als enige kandidaat uit de bus kwam.

Na de val van het kabinet en het plotselinge, definitieve afscheid van demissionair premier Rutte, kwam Yesilgöz al snel bovendrijven. Even leek het erop dat VVD-leden ook voor hun eigen leider iets te kiezen zouden hebben. Toen oud-Kamerlid André Bosman zich net zo snel als zijn kandidaatstelling weer terugtrok, verdween daarmee voor Yesilgöz ook de concurrentie.

Geen tegenkandidaat

Tot gisteravond konden VVD'ers zich melden als kandidaat, dat heeft verder niemand gedaan, maakt het partijbestuur bekend. Daarmee is de kogel door de kerk: Dilan Yesilgöz gaat de kar trekken. Naast haar ministerschap tijdens Rutte IV was Yesilgöz eerder staatssecretaris van Economische Zaken (2021 tot 2022) en Kamerlid (2017 tot 2021).

''Een enorme eer'', zegt Yesilgöz over het lijsttrekkerschap. ''Met elkaar en met onze ideeën voor Nederland gaan we er alles aan doen om bij deze verkiezingen de grootste partij te worden. Daar ga ik de komende periode in elk geval met veel energie mee aan de slag.''

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties